Wat is aikido

Aikido is een verdedigingskunst puur sang en absoluut geen vechtsport. Doordat Aikido gericht is op verdediging kent het geen aanvalstechnieken en ook geen competitie element (geen wedstrijden). Aikido staat voor 'in harmonie (ai) de weg (do) naar innerlijke kracht (ki). Het doel van Aikido is het bereiken van harmonie (ai) en niet het toebrengen van lichamelijk letsel. Het enige 'gevecht' dat je hebt in Aikido is met jezelf. De effectiviteit van Aikido is niet gebaseerd op spierkracht of het ontwikkelen daarvan, maar juist op het gebruik maken van de (aanvals)beweging(en) en de kracht van de partner. Een juiste lichaamshouding, vloeiende (cirkelvormige) bewegingen vanuit je eigen centrum, timing en snelheid worden gebruikt om de partner uit balans te brengen. Waarna door middel van klemmen of een worp de partner wordt geneutraliseerd.

Wil je aikido zelf een keer proberen, klik hier voor een gratis proefles!

aikido1

aikido2

Aikido is moeilijker om te beoefenen dan op het eerste gezicht lijkt vooral door de natuurlijke logische opeenvolgende handelingen waarvan een aantal vrijwel tegelijk plaatsvinden. Het is dan ook een training van je eigen wil(skracht) door het constant testen van je fysieke en mentale beperkingen en vooral het voortdurend proberen deze beperkingen te verleggen. Het is letterlijk een kwestie van vallen en opstaan, wat je lichamelijke conditie, souplesse en concentratie alleen maar goed doet.

aikido3

Aikido is geschikt om door jong en oud, mannen en vrouwen gezamenlijk beoefend te worden. Je traint namelijk voor jezelf in je eigen tempo en naar eigen kunnen. Voor verdere informatie over Aikido (stijl Aikikai Aikido) welke door ons gedoceerd vind je hier onze contact gegevens  op deze website of bel: 06-10884426.